Kovácsoltvas

Mi is az a kovácsolás-kovácsoltvas.?


   A kovácsolás a fémek esetünkben a vas képlékeny megmunkálásának a legösibb módszere. Kovácsoláskor a vasat melegen vagy akár hidegen is különböző szerszámokkal ütik, formálják, csavarják, és nem utolsó sorban hajlítják.

 

Kézi kovácsolás

 

   A kovácsmesterek szén vagy koksz tüzelésű kovácstűzhelyben 600°C-tól 1150°C-ig melegítik a vasat és a már így felmelegített munkadarabot a kovácsüllőn különböző szerszámokkal -kalapács, lyukasztó stb. -kézi erővel allakitják a kívánt formára. Évszázadokon keresztül így állitották elő kéziszerszámokat és fegyvereket.


Gépi kovácsolás

 

   Különböző sajtoló, hajlító, présgépekkell állítják elő a kívánt terméket. A gépi kovácsolásnál nem szükséges annyira felmelegíteni a munkadarabot. Napjainkban a gépi kovácsolás az elterjedtebb az így előállított kovácsoltvas alapanyagból készülnek a „kovácsoltvas” és a „kovácsoltvas jellegű” kerítések, korlátok.

 


Kovácsoltvas védelme

 

   Az elkészült kovácsoltvas termékünket, legyen az kerítés vagy korlát megkell óvjuk az oxidációtól (rozsdásodástól). Beltérben tárolt kovácsoltvas tárgyainkat, korlátokat alapozó festékkel, majd magas fényű, vagy matt zománc festékkel általában feketére festessük. A festés után javasolt még az antikolás arany, réz, bronz színekben.

 

   Kültéri kovácsoltvas kerítések, korlátok védelmére mindenképen a tűzihorganyzást válaszuk. A tűzihorganyzás mártásos technológia, a készterméket különböző savakban megtisztítják és utána hozzávetőlegesen 450oC fokos cink ötvözetbe (horganyba) mártják. A horgany befolyik minden apró résbe és rátapad a vasra majd a felületébe diffundál több évtizedig megvédi a vasat az átrozsdásodástól. A tűzihorganyzott felületet is átlehet festeni a megfelelő minőségű festékkel és utána antikolható.

Az oldalt hasznosnak találtad oszd meg facebook-on.

Tovább a facebook-ra

Elérhetőség: info@mindenamikovacsoltvas.hu



kovácsoltvas kapu

kovácsoltvas kapu

 

 

 

kovácsoltvas kapu

kovácsoltvas korlát

kovácsoltvas korlát

MédiaajánlatDiMa.hu
© 2012 Minden jog fenntartva!
üres